Voorbeeld van een sectie blog weergave (FAQ sectie)

Direct naar de diëtist

Per 1 augustus 2011 is de diëtist direct toegankelijk. U heeft geen verwijzing meer nodig van uw arts voor de diëtist.

Directe Toegankelijkheid Diëtetiek (DTD)
U kunt zelf een afspraak maken met een diëtist. Een verwijsbrief van de huisarts of medisch specialist is niet meer nodig. Als u vragen heeft over voeding en ziekte of wanneer u klachten heeft waarvan u denkt dat deze met uw eetpatroon te maken hebben, dan kunt u direct een afspraak maken met de diëtist. Dit heet Directe Toegankelijkheid Diëtetiek (DTD).

Wilt u liever eerst met uw huisarts overleggen? Dat kan. Dan kunt u dit met uw huisarts bespreken en uw huisarts om een verwijsbrief vragen.

Wat gebeurt er tijdens de eerste afspraak?
Komt u voor het eerst bij de diëtist zonder verwijsbrief? Dan vindt er een zogeheten DTDscreening plaats. Dit is een vooronderzoek om te kijken of u bij de diëtist aan het juiste adres bent. Het hangt van meerdere factoren af of een behandeling gestart kan worden. Natuurlijk van de klacht zelf. Maar mogelijk heeft u ook andere klachten of aandoeningen die van invloed kunnen zijn op de behandeling. Zijn er twijfels, dan geeft de diëtist u het advies om contact met uw arts op te nemen of bespreekt dit, in overleg met u, zelf met de huisarts.

Is de diëtist opgeleid voor DTD?
De diëtist is opgeleid om een goede diagnose te stellen. Bij twijfel verwijst de diëtist u naar uw huisarts of een medisch specialist.

Wie betaalt de DTD-screening?
Of de DTD-screening wordt vergoed verschilt per zorgverzekeraar. Raadpleeg uw polisvoorwaarden of neem contact op met uw verzekeraar.

Wordt de huisarts geïnformeerd?
De huisarts ontvangt een rapportage van de diëtist, behalve als u aangeeft dit niet te willen.

Dé specialist op het gebied van voeding


De diëtist is praktisch
Een diëtist is dé deskundige op het gebied van voeding bij gezondheid en ziekte. Maar de diëtist is óók een kenner als het gaat om lekker eten en het aanbod in de supermarkt. Juist die combinatie maakt dat de diëtist u heel praktisch kan adviseren, met duidelijke adviezen die u meteen kunt toepassen.

De diëtist adviseert persoonlijk
Ieder mens heeft zijn eigen eetgewoontes, smaak en voorkeuren. Een diëtist geeft daarom altijd een dieetbehandeling op maat. U krijgt een persoonlijk advies met de begeleiding die bij u past. Alleen dan lukt het om zo’n advies ook op te volgen en uw eet- en leefpatroon aan te passen.

De diëtist werkt professioneel
Alleen professionals die de vierjarige hbo-opleiding Voeding en Diëtetiek hebben afgerond, mogen zich ‘diëtist’ noemen. Deze titel is bij de wet beschermd. Na het afstuderen is elke diëtist verplicht om het vak goed bij te houden, voldoende werkervaring op te bouwen en te voldoen aan kwaliteitsnormen. Diëtisten die aan deze eisen voldoen, worden ingeschreven in het Kwaliteitsregister Paramedici.

pdfDirect naar de diëtist (DTD)